Tankar om mat












På Varglyan är maten viktig. Det är en av våra grundpelare att servera god, näringsrik och varierad mat som är gjord från grunden av egen kock. Dessutom har vi inga begränsningar på vad man tror att barnen skall tycka om.

En annan viktig del är att maten som serveras skall vara ett lustfyllt erbjudande, aldrig ett tvång! Vi uppmuntrar barnen att smaka på allt, men det är alltid barnet som bestämmer om hon/han vill smaka eller ej.

Vi uppmuntrar också barnen att sitta lugnt vid matbordet och lära sig att konversera medan man äter. Det skall vara trevligt att äta, glädjen är viktig vid matbordet.

Det vi också ständigt arbetar med är att öka andelen ekologiska och/eller närproducerade råvaror. För oss känns det viktigt och är något som går i linje med resten av verksamheten.

Det är härligt för barnen att känna dofter från maten eller det nybakade brödet på förmiddagen och på så sätt använda sina sinnen med att gissa vad det blir för mat. De frågar ofta vad det blir till lunch. Ibland får barnen titta på råvaror och höra hur maten tillagas. Barnen är väldigt intresserade av vad maten innehåller.

Nedan följer en lista på sådant vi tycker är viktigt att arbeta efter:
 

  • Vi använder så mycket som möjligt av närproducerade och ekologiska varor.
  • All mat lagas från grunden, och bröd bakas så gott som dagligen.
  • Det serveras alltid tre olika grönsaker till lunch, både kokta och råa.
  • Till maten dricker vi ekologisk mellanmjölk eller vatten.
  • Inga lightprodukter används. Vi använder smör och riktig grädde i matlagningen.
  • Till smörgåsarna använder vi Bregott.
  • Matsedeln varierar efter säsong och tillgång, men varje vecka äter vi fisk, kött, fågel och vegetariskt minst 1 dag.
  • Den olivolja som används är alltid Extra Virgin
  • Varglyan har inte totalt sockerförbud, men vi undviker det så långt det går.

Barnen berättar om maten

  • Jag älskar Jennys mat och jag älskar mest rödafisken och kyckling och pasta. Och så älskar jag den vita fisken också!
  • Röda fisken, gula fisken och gröna fisken tycker jag är godast.
  • Jennys mat är godast i hela världen!
  • När man fyller år får man önska sig mat och det är det bästa. Och när vi har önskevecka då får vi också önska mat men då gör alla barnen. Jag ska önska Tacos när jag fyller 6 år.
  • Jag älskar det lena brödet. Det är godare än glass till och med godare än chokladglass!
  • Det här var super delicious nej jag menar trippel delicious!
  • Idag ska vi få livspuckar, jag älskar livspuckar.  (Falafel)
  • Jennys lax är suuuuuuupergod och röda fisken. 

Bilder från instagram

27

Nu har jag precis varit på ett besök ute på Malma gård, och köpt deras fina , lokalproducerade nötfärs till oss. Det känns fint att kunna köpa kött från djur som betat naturbete och haft det bra, och att allt från uppfödning till slakt och styckning sker lokalt. Att köttet sedan har Svenskt sigill och är EU-ekologiskt certifierat gör ju saken ännu bättre! #förskola #förskolanvarglyan #malmagård #malmagårdvärmdö #svensktsigill #lokalproducerat #naturbete #naturbeteskött #ekologiskt #värmdö #ingarö #thinkglobalactlocal #gladakossor

34

Pannkaksfredag!! Sista dagen i Stjärnans önskevecka, och jag passar på att leka lite i köket med pannkakorna som kommer serveras med vispgrädde och hemkokt jordgubbssylt ❤️ #förskolanvarglyan #förskola #önskevecka #förskolemat #förskolekock #matglädje #pannkakor #pannkaka #pannkakskonst #pancakes #lunch #världensbästajobb #önskevecka #ingarö #värmdö

40

Nu har vi mumsat på det härliga surdegsbrödet med råg och lingon, perfekt mellanmål med en skiva skinka, några bitar frukt och ett glas mjölk eller vatten! #förskolanvarglyan #förskola #mellis #mellanmål #surdegsbröd #surdeg #hembakt #nybakt #lingonbröd #råg #närplockat #ingarö #värmdö #ekologiskt